Jak samodzielnie zrobić zakwas do barszczu
Nasz przepis wyniesie Twój domowy barszcz na wyżyny smaku!
Dlaczego warto samodzielnie robić zakwas buraczany?
Jak samodzielnie zrobić zakwas do barszczu? To proste. Najpierw przeczytaj dlaczego warto.
Oto kilka podstawowych powodów:
Kontrola składników: robiąc zakwas buraczany samodzielnie unikniesz sztucznych dodatków, które czasami znajdują się w zakwasach dostępnych w sklepach.
Świeżość i jakość: wybierasz świeże buraki, wysokiej jakości, a to ma zawsze wpływa na smak.
Dostosowanie smaku: robiąc zakwas samodzielnie możesz dostosować smak, możesz kontrolować ilość soli czy innych przypraw, długość fermentacji itp. aż osiągniesz smak, jaki lubisz.
Ekonomiczność: zakwas do barszczu przygotowany w domu jest zazwyczaj tańszy niż ten dostępny w sklepie.
Przepis – jak samodzielnie zrobić zakwas do barszczu prosty, tani i szybki w wykonaniu:
– 2 kg buraków, cienko pokrój
– 6 ząbków czosnku, zgnieć
– łyżka soli
– kminek
– liście laurowe
– wszystko zalej 3 litrami gotowanej, gorącej wody.
Postaw w ciepłym miejscu. Spróbuj po kilku dniach 🙂
Jeżeli uznasz, że smak już Ci odpowiada, przelej do słoika i trzymaj w lodówce. Barszcz na bazie tego zakwasu będzie zdrowy i pyszny, a buraki wykorzystaj np. do sałatki.
Buraki już przygotowane?
Teraz zapraszamy na zakupy. Odwiedź nasz sklep PoCiNo.pl.
Jeżeli nie widziałeś jeszcze naszej propozycji na marynowane grzyby – sprawdź, bo To jest Pyszne!
0 komentarzy